Tips


Drinken wordt vaak geassocieerd met delen, plezier maken, ontspannen en gezellig doen. Door te veel te drinken, kan je echter jezelf of anderen in gevaar brengen. Hier volgen enkele tips voor een verantwoord alcoholgebruik.

Hou jezelf onder controle

Als je verschillende uren op stap gaat – in de stad of met vrienden, ga je misschien veel meer alcoholhoudende dranken consumeren dan je beseft. Zorg voor afwisseling door na elke alcoholhoudende drank een frisdrank of water te drinken. Alcohol is vochtafdrijvend, dus water of frisdrank maken een groot verschil – zeker als je aan het dansen bent en veel energie verbruikt! Ook drinken in rondjes drijft het gebruik op. Doe daar dus niet aan mee en drink in je eigen ritme.

Eet snel iets

Zeker als je van kantoor meteen op stap gaat, is de verleiding groot om niet te eten. Door eerst een broodje of een kommetje granen te verorberen, vul je je maag en zal de alcohol niet zo vlug in het bloed worden opgenomen.

Plan vooraf hoe je thuis zult geraken
  • Als je met de auto op stap gaat, beslis dan eerst wie er die avond gaat rijden. Onthoud dat je lichaam tijd nodig heeft om de alcohol te verwerken, dus na een zwaar avondje uit zit je de volgende ochtend misschien boven de wettelijke grens.
  • Neem je een taxi, zorg dan dat je het nummer bijhebt van een betrouwbare taxidienst en dat je ook genoeg contant geld op zak hebt. En als je een taxi-app gebruikt, zorg dan dat je telefoon is opgeladen voor je vertrekt.
  • Kies je voor het openbaar vervoer, zorg dan dat je weet wanneer de laatste bus of tram naar huis komt.
Wees thuis een voorbeeldige gastheer
  • Zorg dat er altijd iets is om te eten – liefst geen zoute hapjes, want daar ga je nog meer van drinken!
  • Schenk je huisbereide cocktails of punch, maak ze dan niet te sterk.
  • Als sommige gasten dronken worden, moedig hen dan aan om een frisdrank te nemen of om te gaan zitten en iets te eten.
  • Zorg dat iedereen veilig thuis geraakt, met een chauffeur die weinig of niet heeft gedronken, het openbaar vervoer of een erkende taxidienst. Als alternatief kan je je gasten ook bij jou laten overnachten.
  • Last but not least – drink zelf met mate!