Effecten & risico's van teveel alcohol


Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alcoholgebruik diverse gevolgen heeft op lange termijn – zowel positieve als negatieve. Het is duidelijk dat overmatig drinken niet alleen voor jezelf, maar ook voor je vrienden en familie negatieve gevolgen kan hebben.

Binge of overmatig drinken verzwakt je inzicht, wat betekent dat er meer kans bestaat dat je jezelf in gevaar brengt. Je kan dan verwondingen oplopen, betrokken raken in een ongeval, onveilig gaan vrijen, problemen krijgen met de politie of het slachtoffer worden van een misdaad of misdrijf.

Wie geregeld zwaar drinkt, loopt het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals alcoholverslaving of alcoholisme, en verschillende lichamelijke aandoeningen zoals pancreasproblemen en levercirrose. Ook voor tal van andere lichamelijke en geestelijke problemen is het verband met alcohol aangetoond. In extreme gevallen kan zwaar drinken hersenschade en de dood tot gevolg hebben.

Een matig alcoholgebruik kan dus passen in een evenwichtige levensstijl. Verantwoord drinken in het gezelschap van vrienden moet een moment zijn om samen te koesteren, en niet iets waar je achteraf veel spijt van hebt.

Praat met je dokter als je twijfels hebt over je drinkpatroon. En volg ook de eenvoudige tips voor een verantwoord alcoholgebruik in het volgende deel.